Аштанга Йога

Ащанга Йога

Динамична практика, редуваща дълбоко разтягащи пози (асани), с пълна релаксация.

Акцентира върху правилното изпълнение на асаните с дълбоко осъзнаване, което спомага за овладяване на мисловния поток. Когато ума е прекалено ангажиран – тялото е напрегнато. Успокои ли се ума – и тялото се отпуска, което носи усещането за лекота и еуфория.

Практиката стимулира цялостното кръвообръщение и потока жизнена енергия (прана) в нас. Извайва тялото и помага да изправим осанката.

Ащанга йога помага да се обърнем навътре, да опознаем нуждите на тялото си и да се докоснем до по-фините аспекти на нашата същност.

Подходяща е за енергични хора, с потребност от повече физическо натоварване.

Още информация

Ащанга е вид йога, направена достъпна за съвременния свят от Шри К. Патабхи Джойс (1915-2009). Основното при нея е синхронизирането на дъха с прогресиращи серии от асани (пози) – процес при който се получава интензивно загряване на тялото, водещо до детоксификация на съответните мускули и органи.

В буквален превод Ащанга означава „осем степени/нива„, всяко от които е взаимосвързано с предходните и представлява основа за усвояване и постигане на следващите. Това са:

„Яма“ (Yama)– себеовладяване или правила за обществено поведение в междуличностните отношения
„Нияма“ (Niyama)– кодекс на личното поведение (самодисциплина)
„Асана“ (Asana)– физически упражнения или пози
„Пранаяма“ (Pranayama)– съзнателен контрол върху дишането
„Пратяхара“ (Pratyahara)– отдръпване на сетивата и относителна независимост на ума от тях
„Дхарана“ (Dharana)– концентрация на мисълта
„Дхяна“ (Dhyana)– медитация или задържане на насочената мисъл
„Самадхи“ (Samadhi)– себереализация или просветление – осъзнаване единството на цялото Творение
Тези осем степени се групират в три вида:

Нравствена самодисциплина (Яма и Нияма)
Телесна самодисциплина (Асана, Пранаяма и Пратяхара)
Умствена самодисциплина (Дхарана, Дхяна и Самадхи)
Първите четири нива – Яма, Нияма, Асана и Пранаяма – се считат за „външно-пречистващи“ практики.

Определението на Йога е „Контрол върху Ума“ като първите две стъпки за постигането му според Патабхи Джойс са Яма и Нияма. В същото време обаче прилагането и преминаването през тези две нива е невъзможно ако тялото и сетивата са слаби и нестабилни. Той набляга на необходимостта от ежедневна асана-практика за постигане на добро здраве и овладяване на тялото, преди да стане възможен контролът върху Ума.

За правилното изпълнение на асани в Ащанга Йога е необходимо да се постигнат Виняса (Vinyasa) и Тристана (Tristhana).

Виняса е синхрон между дъха и движението: всяко движение се извършва в рамките на един дъх. Това синхронизиране на дъх с движение води до загряване на кръвта, пречистването и разреждането й, което спомага по-лесната й циркулация! От своя страна подобреното кръвообръщение облекчава болки в ставите и премахва токсини от органите, които се изнасят от тялото чрез потта, акумулирана по време на занимание. Тази техника прави тялото леко, здраво и силно!

Тристана е обединяването на 3 действия в едно, или конкретно според П. Джойс: задържане в правилната поза (асана), дишане (Уджаи-пранаяма) и фокусиране на погледа в една точка (дришти). Тези 3 акцента са особено важни в йога-практиката и се отнасят към 3 степени на пречистване: на тялото, на нервната система и на ума. В Ащанга йога те са винаги неразделни!

Дългогодишното практикуване на асани с правилни виняса и тристана, водят до пречистване на ума, стабилност на тялото и успокояване на нервната система – изключително необходими за преминаването към пранаяма.

Последните четири нива – Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи – са „вътрешно-пречистващи“ практики. Те водят до овладяване на ума.

На по-късен етап, след дългогодишно практикуване и постоянство, когато очистването е приключило и умът е под контрол, се постига и постепенно изчистване от т.н. 6 отрови: завист (mada), гняв (krodha), скъперничество (lobha), мързел (matsarya) и самоизмама (moha).

По този начин, практикуването на Ащанга йога под наблюдението и ръководството на опитен учител, води до реализирането на 8-степенната йога на Патанджали.

Практиката ви по Йога ще бъде толкова силна, колкото я направите самите вие, и ще ви отведе до дълбини, до каквито сте готови да достигнете!

Шри Патабхи Джойс многократно подчертава че Йога е 99% практика и 1 % теория.

Ащанга Йога е достъпна за всички – млади и стари, дебели и слаби – единствено не за мързеливци! В нея има предизвикателство: изисква се твърдост при навеждане, мекота за постигането на сила; тя разчупва ограниченията на тялото и ума като ги отвежда отвъд общоприетите в медицината представи за човешкия потенциал. Постигайки това, практикуващият разширява съзнанието си.

Споделяне