Правилното дишане

Правилното дишане - Самоков - Нирвана плюс - център за хармонизиране на тялото и душата

Правилното дишане – път към здраве и дълголетие.

Практически курс по Пранаяма (дихателни упражнения) за начинаещи с Надин Низешезин

Дишането и състоянието на ума са много дълбоко свързани. Когато сме гневни, яростни, дишането си променя. То става плитко, накъсано, учестено. Когато сме спокойни и релаксирани, дишането също се променя в бавно, ритмично, равномерно. Когато променим състоянието на ума, веднага се променя и дишането. По същия начин, ако променим дишането, ние можем да влояем върху състоянието на ума. Не можеш да дишаш така, както дишаш, когато си релаксиран и в същото време да изпитваш ярост, това е невъзможно.
Ако сте чували, че живота се измерва с броя дишания, ще ви кажа, че това е вярно. Колкото по-бавно, дълбоко и равномерно дишаме, толкова повече кислород и жизнена енергия вкарваме в нас, оросяваме ума, всички органи. Това въздейства върху всичсите ни системи – дихателна, сърдечно-съдова, нервна, върху жлезите с вътрешна секреция, а от там и на целия организъм. Колкото по бавно, дълбоко и равномерно е дишането ни, толкова по-здрави сме и по-дълго ще живеем.
„Прана“ се отнася до универсалната жизнена сила и „аяма“ означава да се регулира или да се удължи. Прана е жизнената енергия, необходима на нашите физически и фини слоеве, без които тялото ще загине. Това е, което ни държи живи. Пранаяма е контрол на прана чрез дишането.
Редовното практикуване увеличава и
подобрява количеството и качеството на прана, изчиства блокираните канали, през които протича тя, в резултат на което практикуващият се чувства енергичен, ентусиазиран и позитивен. Практикувана правилно под правилния надзор пранаяма внася хармония между тялото, ума и духа, правейки ни физически, умствено и духовно силни. Пранаяма е полезна и за постигане на релаксация и намалавяне на умствените и емоционални смущения. Практикуването на пранаяма започва с осъзнаване на естественото дишане и се усъвършенства чрез дълбоко, спокойно дишане до разнообразни енергизиращи и стимулиращи практики.

Споделяне