Асана Йога

<< Обратно

Асана

Този аспект на йога се изразява в стабилна, спокойна и релаксираща поза, която позволява на тялото и мислите да останат в неподвижност дълго време. Това е физическият аспект на йога, насочен към осъзната грижа за тялото посредством движения. Асаните са известни от дълбока древност и целят въздействие върху определени мускули, стави, жлези, органи и системи. Основно правило е задържането в една конкретна поза, като се спазва принципа на ненасилие, т.е. докато се чувстваме удобно и приятно, без болка.

Древният мъдрец Патанджали е казал, че асаната е стабилен и приятен начин за седеж, при който не се изпитва напрежение. Според древните йоги човек е овладял една асана, ако е в състояние да я заема непринудено и да я задържа продължително време. Това са умерени движения, след които се заемат статични положения, съчетават се с правилно дишане и концентрация на мисълта в определени места на тялото.

Асана е специфична поза на тялото, която отваря енергийните канали и психо-енергийните центрове (чакри). Асаните развиват стабилност на тялото и ума и довеждат до състояние на жизненост и здраве чрез разтягане частите на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи. Асана са статични телесни пози, психо-физически упражнения укрепващи тялото. Конструирани са така, че да оказват въздействие върху всички мускулни групи, органи и жлези. Много от тях имат и лечебен ефект.

Асаните се делят на няколко основни групи:

Огъващи гръбнака пози – в Йога се смята че гръбначния стълб е “стълба на живота” и поддържането на здрав и гъвкъв гръбнак ни гарантира добро здраве и дълголетие. Тези пози огъват гръбнака напред, назад, настрани и го усукват. По този начин го поддържат здрав и гъвкав и успешно отстраняват рзлични здравословни проблеми в него.
– Обърнати пози – това са пози, при които главата е надолу, а краката нагоре. Те отлично тонизират и зареждат с енергия. Оказват благотворно влияние върху цялото тяло и се смятат за най-ефективните асани в Йога.
– Балансиращи пози – подобряват равновесието на тялото, заздравяват мускулатурата и засилват концентрацията на ума.
– Седящи пози – позите с кръстосани крака и изправен гръб се използват основно за практикуване на медитация и пранаяма.
– Пози за релаксация – използват се за пълно отпускане на тялото и успокояване на ума. Те възтановяват тялото и отстраняват всякакво телесно, умственно и психическо напрежение от него.
– Съществуват и динамични упражнения – наречени виняса, при които движението се синхронизира с дишането.
Всяка асана има различна степен на сложност, всяка група или отделна асана имат влияние върху различните нива на съществуване – физическо, умствено, емоционално, енергийно.
Научни разработки доказват, че редовното практикуване на асани предотвратява болести, лекува психо-соматични заболявания и стрес.
Думата йога винаги ни напомня на йога асана. Ако трябва да сме откровени, йога асана е част от йога. Но често хората смятат че йога асана е всъщност йога.
Йога има 8 стъпки, според древния светец Патанджали, дал основата на класическата йога. Йога асана е една от тези стъпки. Всяка от тези 8 стъпки е важна сама по себе си. Не само йога асаните. Ако се запитаме коя част от тялото е най-важна? Трудно ще си отговорим, всяка част си има свое значение и важност. Нека да знаем че йога асаните са част от йога, една от стъпките. За момента светът изучава тази част от йога в по-големи детайли.
Има една основна грешна концепция за йога асаните. Всички си мислят че йога асаната е упражнение. И тази концепция присъства в умовете на много хора, който дори преподават йога, не само тези, който я изучават.
Вярно е че упражненията и йога асаните са свързани с мускулната система в тялото. И може би поради тази причина често бъркаме йога асана с физическо упражнение. Но всъщност разликата е съществена. Във физическото упражнение има акцент върху движението на мускулите, докато при йога асаната фокуса е върху стабилността и неподвижността на мускулите. Те се практикуват много бавно. За това се изисква концентрация върху тялото и движенията. И така мускулите, участващи в движението ще бъдат напрегнати и разтегнати само толкова, колкото е необходимо. А тези мускули, който не взимат участие ще запазят релаксирано състояние. И с помощта на такива движения, могат да се постигнат резултатите, който се очакват от йога асаните – въздействие върху ендокринната и нервната система.
Добре е да се запознаем с влиянието на подобни движения върху другите системи на тялото, освен мускулната. По време на упражнение, ако поддържаме постоянно движение и скорост, тогава мускулите са под напрежение. При което кръвообръщението и кръвното налягане също се повишават. Сърцето е необходимо да извършва допълнителна работа. В йога асаната имаме обратен резултат. Поради бавните и меки движения, мускулите не се напрягат твърде много. И щом вече сте заели определена поза, необходимостта от кръвоснабдяване е намалена. И напрежението върху сърцето се облекчава. Колкото повече правите йога, с течение на времето сърцето става все по-стабилно и с по-бавен пулс. По същия начин имаме ефект и върху дихателната функция. Когато имаме физическо упражнение, поради бързината сърцето ускорява пулса, мускулите имат нужда от повече кислород и дишането става по-бързо. При йога асана нямаме нужда от толкова кислород и ритъмът на дишането се забавя. Когато имаме ускорен ритъм на сърцето и дишането, тогава се задейства и функцията на потене. Докато в йога не се предизвиква потене. Ако се появи такова, тогава значи че нещо изпълнявате неправилно или пренапрягате тялото.
При упражнение се тренира силата на мускулите, но при йога асана се тренира издържливостта на мускулите. В йога асаната няма такова пренапрягане и съответно мускулите не се уморяват. Дори обратното, мускулите стават по-издържливи и съответно имат повече енергия.
Йога не е упражнение, при което напрягате мускулите, потите се и ви става горещо и след това чувствате приятна умора, както при обикновените спортове, а йога е начин на живот, учим се да живеем правилно, да бъдем щастливи и здрави и да израстваме като човешки същества.
Асаните помагат при лечението на всички болести, но рядко сами по себе си водят до пълното излекуване. Тяхното действие е главно непряко, с изключение на мускулно-скелетни или свързани с телесната структура проблеми асаните работят за засилването на кръвообращението в засегнатите от болестта области, за да ги освободят от токсините и за да се подобри лечението и растежа на тъканите. Това ускорява изцелителния процес в тялото на няколко равнища.
Асаните са основният йогически инструмент за балансиране на физическото тяло. Целта на асаните е да създаде свободен поток от енергия, за да помогне вниманието ни да се насочи навътре. Но този енергиен поток може също да бъде концентриран върху тялото за лечение на неговите болести.
Погрешната телесна поза създава различни стресове, причинява свивания и стягания, които възпрепятстват или блокират правилния ток през каналите. Тя пречи на циркулирането на енергията и полезните хранителни съставки, като същевременно допуска натрупване на отпадъчни материали и токсини в организма. Тъй като умът и тялото са взаимосвързани, физическите блокирания се преплитат с ментални и емоционални задръствания и задържат различни пристрастености, натрапливости и привързаности.
Асаните имат невероятен лечебен ефект върху тялото, праната и ума, върху нашата телесна структура, жизнената енергия и творческите способности. За съжаление повече от нас в днешно време пренебрегват своето телодържание и полагат малко усилия, за да станат по-гъвкави.
Всеки, който работи седнал зад бюро, особено в днешния компютърен свят, е предразположен към развиване на лоша стойка. Всеки човек, чиято работа го принуждава да извършва еднообразни движения, ще има изкривена стойка съобразно типа на своята работа. Често и най-удобните наши кресла също изкривяват телодържанието ни в часовете на почивка или гледане на телевизия.
Хората на интелектуалния труд, често пренебрегват телата си и ги държат в сковано положение, което намалява гъвкавостта им.
Пътуването също утежнява телодържането при хората, чиято работа налага често да летят или да шофират.
Асани правени без възпитание на безстрастие, дори и да са полезни на физическото тяло, могат да доведат до повишено фиксиране върху тялото и скованост на ума и емоциите.
Прекаленото наблягане на асаните също не е добро. То може да повиши съзнанието за телесност и да засили физическото его. Ако ние  действително желаем да навлезем в цялостната система на йога, времето, което отделяме за асани, не трябва да замества времето, изразходвано за  по-висшите практики на пранаяма, мантри и медитация.