Дхиана Йога

<< Обратно

Основната роля на йога е да ни подготви за медитация. Медитацията е преживяване, при което ние започваме да виждаме истинската си същност. В йога медитацията е позната като Дхяна йога.

В Йога Сутрите на Патанджали медитацията е дефинирана като „когато умът успее да се издигне над знанието за миризма, звук, докосване, форма и вкус, и в същото време съзнанието е насочено само в една точка“. Това е техническото и класическо определение на дхяна. Медитацията не е самият акт на концентрация, но това е пътят към нея. Има три отделни състояния в тази практика. Първо е състоянието на отдръпване на сетивата -прятияхара, второто е концентрацията – дхарана и накрая идва медитацията – дхяна. Между тези три състояния няма съвсем ясни бариери, едното състояние спонтанно довежда до следващото.

Дхияна (медитация) е процеса, който се случва спонтанно след продължителна и задълбочена концентрация. Медитацията е особенно състояние на ума, в което съзнанието е напълно спокойно, а мисловният процес е спрял. Тялото и умът се сливат в едно и се изпитва вътрешно състояние на блаженство.

Все пак същинската медитация е много фино състояние, което е трудно да бъде постигнато. То изисква първо хармонизиране на тялото, праната и сетивата. Медитацията не се състои в това просто да си затвориш очите и да седиш безмълвно. Разбирането на медитацията почива върху разбирането на ума.

Медитацията е способността ни да влизаме в контакт с нашия истински Аз и съзнание, което е източникът на живота и интелигентността. Обратно, медитацията е способността да изчистим негативните аспекти на нашето съзнание, вредните подсъзнателни привички и импулси, които причиняват болка и страдание. Медитацията ни помага да развием нашите най-висши импулси, като същевременно изкоренява вредните и неуправляемите.

Медитацията се състои до довеждане на ума в спокойно и концентрирано състояние, в което нашите ментални енергии могат да бъдат възобновени и трансформирани. Такава дефиниция схваща медитацията в най-широкия смисъл, която включва множество полезни техники на мантра, пранаяма и визуализация. Все пак каквито и  медитативни техники да прилагаме, те трябва да бъдат използвани като помощни средства за възвръщане на нашето съзнание към неговото първоначално спокойствие и безмълвно състояние, когато можем да изоставим техниките и да почиваме в хармонията на нашата истинска Природа. Това се нарича „пребиваване в Аза”. Това е естественото състояние на медитация, което е истинската цел на всяко медитативно стремление.

Медитацията е важен инструмент за лечение на ума, но нейните полезни ефекти се разпростират и върху тялото. Тя намалява ролята на психиката като корен на разболяването или причинител на усложнения в развитието на болестта, които винаги се появяват в някаква степен. Медитацията се препоръчва за лечение на конкретни болести, особено на психически разстройства, в които медитацията може да бъде първичната терапия. Медитацията е един препоръчваните начини на живот за поддържане на здравето и за усилване на жизнеността.

Медитацията е важна терапия за психическите и нервни болести, от простото безсъние до тежките емоционални разстройства. Тя е полезна при хроничните и омаломощаващи болести като алергиите или артрита,  в които са замесени стресът или свръхчувствителността на нервната система. Западните изследвания са показали, че медитацията е много полезна при лечението на сърдечни болести. Сърцето е обиталище на съзнанието според ведическата мисъл. Разстройствата в нашето съзнание се отразяват в проблеми със сърцето, включително на физическо ниво. Успокояването на ума и засилването на сърцето вървят заедно.

Медитацията ни помага да се справим с болката и за това всички пациенти, страдащи от болезнени болести, било то хронични или остри, трябва да бъдат обучавани как да я правят. Ние можем да отвлечем ума от причиняваната от болестта  болка и да насочим вниманието си към някоя мантра или към един наблюдаващ ум. Медитацията е най-важна при тежки и неизлечими болести, в които смъртта може да е съвсем приближила. Тя подготвя човека за прехода му в другия живот. Всъщност медитацията помага на всички нас да се откъснем от тялото. Привързаността към тялото е основната причина за физическата, психическата и духовната болка. Отстраняването на тази привързаност е върховното лечение на всички болести или начинът да ги надскочим, ако не можем да ги избегнем.

Някои духовни учители твърдят, че промяната в мисленето ни може да излекува всички болести, дори неизличимите. Йога има две уговорки по този въпрос. Първата е движението на времето. Определени болести породени от времето и стареенето, могат да бъдат отсрочени, но не и напълно премахнати. Ето защо ние всички в крайна сметка трябва да умрем. Втората е карма. Ние функционираме според определени карми, които ни държат в този свят за определен период от време. Щом кармата ни бъде завършена, ние трябва да се придвижим напред и понякога болестта е средството да го направим. Никога не трябва да забравяме, че физическият живот е само едно ниво на съществуване на душата, едно временно пътешествие. Затова не е необходимо да се вкопчваме във физическото съществуване, а трябва да се стремим да изпълним целите си тук и след това да продължим нататък.

Обаче не всички форми на медитация са добри за всеки човек, така както не са полезни всички храни или билки. Затова се препоръчва правилният начин на живот и един интегриран подход към медитацията, който взема предвид нашите различни способности и природата на индивида. Медитацията е начин на живот, основан върху определени процедури. Човек не може ей така изведнъж да седне да медитира, както и не може просто така, без обучение да вземе четката и да започне да рисува като един изкусен художник.